Jonny

Jonny

Jag älskar fakta och jag tycker att kunskap är något av det finaste vi har. Jag har lång erfarenhet av kritisk sammanställning av texter och källutvärdering. I denna podcast delar jag med mig av svaren på viktiga och oviktiga frågor.

Hur länge håller ett ägg?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ägg är ett av våra baslivsmedel som även har en speciell anknytning till våra svenska högtider och vår mattradition. De flesta av oss har en förutbestämd bild om hur vi vill ha våra ägg, det kan vara löskokt, hårdkokt, stekt eller varför inte  som en omelett. Oavsett hur vi föredrar ägget så är en väldigt vanlig och återkommande fråga, hur länkge ett ägg egentligen håller? 

Innan vi börjar så glöm inte att prenumerera för notiser när jag släpper nya avsnitt med ännu mer allmänbildande fakta. 

En förpackning med ägg ska alltid ha en utmärkt bäst före datum, men ägg i kyl håller längre, och om ägget är tillagat eller inte, påverkar såklart också hållbarheten.  

Lyssna på avsnittet och få reda på hur länge ett ägg håller:

Hur länge håller då ett ägg? 

Alla ägg som säljs i butik måste märkas med ett bäst före datum. Detta datum är satt till 28 dagar efter värpning i rumstemperatur. Detta datum är just vad det är – ett bäst före datum. Ett ägg håller nämligen betydligt längre än den utsatta datumen – åtminstone i Sverige. Att det är just 28 dagar beror på att ägg går under en EU-lagstiftning och då anpassas datumen efter alla länder inom EU, där förutsättningarna för äggens datum såklart är olika i olika länder. 28 dagar är hållbarheten där förutsättningarna är som sämst. 

I rumstemperatur håller ett ägg normalt i runt 6 veckor från värpning och i kylskåp håller det mellan två och tre månader. För att få maximal hållbarhet sägs det att äggen ska förvaras med den spetsiga delen nedåt. Även om butiken måste förhålla sig till bäst före datumen så behöver du som privatperson inte vara speciellt noggrann med den tryckta datumen. 

Hur kan du testa äggets färskhet

Du har säkert hört talas om att det finns ett speciellt vattentest för att kontrollera hur färskt ett ägg är. Jag ska här kort förklara hur testet går till. 

För att börja så fyller du ett glas med vatten. Du lägger ägget i det vattenfyllda glaset. Är ägget nytt så sjunker det till botten. Om det är cirka en vecka gammalt så reser det sig lite upp och eventuellt så lättar det lite från botten. Om ägget är gammalt så flyter det. Anledningen till att ägget flyter när det är gammalt är att lite av ägget hela tiden dunstar bort genom skalet. Ju mer som dunstar desto större blir luftbubblan i ägget och när den blivit tillräckligt stor orkar den bära ägget upp mot ytan.    

Ett annat sätt att kontrollera ägget är att knäcka det i en panna, bunke, glas eller liknande. Knäck det försiktigt så att äggulan är hel. Ett färskt ägg har en gula som är spänstig och som reser sig lite. Vitan ligger samlad runt gulan och flyter inte iväg. Om ägget är äldre så rinner det ut betydligt mer. 

Ytterligare ett sätt att kontrollera om ägget är färskt och bra att äta är att knäcka ett av äggen i ett glas. Lukta sen på ägget. Luktar det illa så ska du slänga äggen. Luktar det som det ska så kan du använda äggen. Även om du gjort vattentestet och det visade att ägget är gammalt så kan det vara bra att knäcka ett ägg och lukta på det. Bara för att det är gammalt så behöver det inte vara dåligt. Lukten ger dig dock ett tydligt svar på om du bör äta eller använda ägget. 

Hur länge håller då kokta ägg? 

Ett ägg som är hårdkokt håller ungefär 5-7 dagar i kylskåp. Det är dock viktigt att skalet är helt och oskadat annars håller det inte lika länge. Se även till att kyla ner ägget så snabbt som möjligt så håller det längre. Kokta ägg som förvaras i kylskåp tar lätt smak av andra råvaror i kylskåpet så för att undvika detta så rekommenderas du att förvara det i en försluten behållare. 

Fler äggtips

Om du förvarar äggen utanför originalförpackningen så använd en märkpenna och skriv bäst-före-datumen direkt på ägget. På så sätt vet du hur länge de håller och du riskerar inte att blanda ihop ägg med olika hållbarhet. 

Ägg tar även lätt smak från andra livsmedel. Därför är det bäst att förvara äggen i sin originalförpackning. Livsmedel som luktar mycket bör förvaras i burkar med lock när de förvaras i kylskåp så att de inte avger smak till ägg och andra känsliga produkter. 

Tänk även på att alltid förvara äggen med spetsen nedåt. Den trubbiga änden ska alltså vara uppåt så att luftblåsan hamnar överst och därmed kan förhindra kontakt mellan den med tiden uppåtflytande äggulan och skalet. 

Sammanfattningsvis så håller alltså ett ägg under svenska förhållande runt 6 veckor i rumstemperatur men i hela två till tre månader i kylskåp så länge det förvaras med den spetsiga sidan nedåt. 

Hoppas att denna information hjälpte dig att ta reda på hur länge ett ägg håller. Glöm inte att prenumerera för fler svar på viktiga och oviktiga frågor. 

Källa ägg: livsmedelsverket, ICA, svenskaagg.se

Mer allmänbildande fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *