Jonny

Jonny

Jag älskar fakta och jag tycker att kunskap är något av det finaste vi har. Jag har lång erfarenhet av kritisk sammanställning av texter och källutvärdering. I denna podcast delar jag med mig av svaren på viktiga och oviktiga frågor.

Hur länge smittar förkylning?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Snuva, nästäppa, hosta och ont i halsen är alla vanliga symptom på en förkylning. När man drabbats av en förkylning så är det ett virus som härjar i kroppen och eftersom det är just ett virus så hjälper inte antibiotika. I detta avsnitt kommer jag att försöka svara på frågan om hur länge en förkylning smittar, men för att göra detta på bästa sätt kommer jag gå igenom närliggande områden såsom; vad är en förkylning, hur smittar en förkylning, smittar förkylningsvirus från dörrhandtag, och hur undviker man att smittas. 

Vi börjar med att gå igenom vad en förkylning per definition är och samtidigt avlivar vi några myter som kretsar runt förkylningsvirus. Lyssna på avsnittet för att få svaren:

Vad är en förkylning? 

En förkylning är en infektion i näsan, halsen eller svalget som orsakas av ett förkylningsvirus. Det finns flera hundra olika virus som kan göra oss förkylda och nästan alltid har du runt 200 förkylningsvirus i din omgivning. Kroppen är smart och lär sig att känna igen och bli immun mot de virus och virustyper som den redan drabbats av. Hade den inte gjort det hade du blivit förkyld betydligt oftare. 

En förkylning kännetecknas av snuva, nästäppa, halsont, svullna slemhinnor i bihålorna, nysningar och ibland av hosta, huvudvärk och feber. Får du feber är den ofta måttlig runt 38,5 grader. I regel börjar symptomen ungefär två dagar efter nedsmittningen. Symptomen från en förkylning kan finnas kvar i allt från 2 till 14 dagar, men de flesta blir friska inom en vecka. Svåra förkylningar är väldigt ovanligt. Lätta förkylningar är däremot vanligare, men allra vanligast är det att man smittas utan att få symtom. Kroppen tar då hand om viruset utan att du märker av symptomen.

Hur smittar en förkylning?

Förkylning smittar via droppar av vätska som färdas i luften. Dessa droppar kommer från en person som hostar eller nyser ut i luften där förkylningsviruset hakar på dessa vätskedroppar som kallas för aerosoler.

Dessa droppar med virus kan färdas i upp till två meter och smittar sedan de som andas in dem, men ännu vanligare är att de landar på saker i omgivningen och därifrån smittar en person. Dessa droppar kan exempelvis landa på handtag, leksaker, hissknappar, kaffeautomaten, telefoner, kundvagnar och på andra saker. Därifrån fastar de sedan på din hand och när du kliar dig i ögat eller i näsan, eller när du äter något utan att först tvätta händerna så är risken stor att du får i dig förkylningsviruset och kan då bli smittad. Även vid kroppskontakt när man tar i hand, kramas eller pussas är förkylningen mycket smittsam. På hårda ytor överlever ett förkylningsvirus normalt i några timmar, men det finns även studier som tyder på att de kan överleva och skickas vidare i upp till 24 timmar. 

Du blir däremot inte förkyld av att du fryser eller för att du går omkring med vått hår. För att bli förkyld måste du ha fått ett förkylningsvirus.  

Hur länge smittar då en förkylning?

Vid förkylning händer det ibland att man har feber och det är lätt att tro att en förkylning endast smittar så länge man har just feber – men detta är inte sant. 

En förkylning är som mest smittsam i början av sjukdomsförloppet då den i regel är som minst framträdande. I början hostar och nyser man dock som mest och då förkylningsvirus är luftburet så är det också som mest smittsamt så länge man nyser och hostar.

Hur kan man undvika att bli smittad av en förkylning? 

Till en viss del så kan man såklart undvika att träffa folk som redan är förkylda, men då förkylningsvirus kan finnas överallt är det inte en säker metod även om den till viss del minskar risken. En sak som minskar risken radikalt för smitta vid förkylningstider är att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten. Tvätta händerna i minst 20 sekunder så att de blir riktigt rena. Torka därefter händer noggrant och applicera handsprit.

Om du själv är förkyld så kan du undvika att smitta andra genom att stanna hemma från arbetet de första dagarna. Använd pappersnäsdukar när du snyter dig. Håll även avstånd till andra när du hostar eller nyser. Hosta eller nys helst i armvecken då nysningar i handen sprider smittan mycket effektivare.

Kan man bota sin förkylning på egen hand?

Det finns egentligen inget forskningsbelägg för att huskurer med vitlök, whiskey, ingefära eller honungsvatten kan hjälpa till att bota en förkylning. Det finns en del studior som visar att intag av c-vitamin till viss del kan förkorta förkylningsperioden. Detta gäller dock bara om man ätit högre doser c-vitamin under en längre period innan förkylningen brutit ut, så tyvärr räcker det inte att börja när förkylningen väl har slagit till. 

Sammanfattningsvis så smittar en förkylning mest i början av förkylningen. Den sprids i luften vid hosta och nysningar eller vid kroppskontakt. 

Hoppas att denna information hjälpte dig att ta reda på hur länge en förkylning smittar. Glöm inte att prenumerera för fler svar på viktiga och oviktiga frågor. 

Källa: Apoteket, 1177, Hälsoliv.

Mer allmänbildande fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *