Innehåll i denna artikel
Julen är en våra absolut största högtider, en högtid full av mat, dryck, traditioner och Kalle Anka. Men hur gamla anor har egentligen jultraditionen och varför firar man egentligen jul?
Ser man bakåt i tiden så finns det mycket som tyder på att troll och magi förr var en del av julen. Även om den nyare traditionen av julfirandet är med jultomte, julgran och julklappar så har julen i religiös bakgrund. Utöver det religiösa så var julen förr ofta en period då man faktiskt fick vila och njuta av årets slit och ett tillfälle då bonden och hushållet faktiskt fick äta sig mätta utan att ha dåligt samvete. Förr var maten det viktigaste.
Lyssna på avsnittet och få reda på varför vi firar jul:
Varför firas jul?
I den kristna tron firas julen till minne av Jesus födelse, som i nära 2000 år varit huvudorsaken till julfirandet. Julen var tiden då gud blev människa.
Varför firar vi jul i december?
Om man utgår ifrån tesen att vi firar jul till minne av Jesus födelse så kan man fråga sig varför vi friar jul i december. För sannolikt föddes Jesus inte då, men vi har faktiskt firat jul i december ända sedan 300-talet. De kristna kyrkofäderna bestämde nämligen runt år 300 att Jesus var född den 25e december, även om vi i Norden idag skiljer oss från resten av världen och firar hans födelsedag den 24 december.
En romersk solgud firades ungefär vid vintersolståndet, vilket var en fest som liknade en fest som vikingarna också hade vid samma tid. Kanske kan detta vara anledningen till varför det kändes naturligt att fortsätta med fest den här perioden i december, att för enkelheten skulle bara byta inriktning på en befintlig festhögtid till att fira Jesu födelse.
När Jesus egentligen föddes vet man inte säkert, men många historiker har kommit fram till att han antagligen föddes på våren – sannolikt i mars månad. Det förekommer även tveksamheter kring vilket år han faktiskt föddes även om vi i vår tideräkning utgår ifrån att det var år 0. Historiker har lite olika svar på när Jesus faktiskt föddes och i de källor jag hittat förekommer teorier om att han föddes mellan 4 till 7 år efter år 0. Har du en bättre uppskattning så får du gärna kommentera den här nedanför beskrivningen.
Varför firar vi jul den 24 december?
Här i Norden har vi gjort detta sedan 1800-talet, då man på julafton den 24e tände granen och hade en mysig kväll före Jesu födelsedag. När julklapparna senare tillkom och den kristna delen i julen sköt undan, blev firandet den 24 julens viktigaste dag. Julklapparna var i början enkla, ofta egentillverkade gåvor. Själva ordet julklapp kom av att man i bondesamhället gick runt och klappade på dörren, och när dörren öppnades så slängde man in en inslaget presenten i huset.
Varför det heter just jul vet man egentligen inte. ”Dricka jul” är ett uttryck som nämns i ett hyllningskväde till den norska kungen Harald Hårfager redan ca år 900 och som därefter var ett uttryck i det nordiska julfirandet genom sekler. Det finns teorier om att ordet jul, liksom tidpunkten för julen, har förkristna traditioner. Ordet jul säg vara forngermanskt och förknippat med Oden.
När och hur kom jultomten in i julen?
Jultomten tros härstamma från biskopen Sankt Nikolaus, som levde på 300-talet i staden Myra i nuvarande Turkiet. Nikolaus var känd för sin stora givmildhet och för att ge gåvor utan baktanke. Han la exempelvis mynt i de fattigas skor på natten, vilket skapade en tradition om att sätta inneskorna utanför dörren för att sedan hitta en liten present i dem på julaftons morgon.
Jultomten har gestaltats i många olika former och från början tros han ha burit mörka kåpor och en grå mössa. I många länder hade jultomten, och har fortfarande, mörkblå kläder. Den blå färgen symboliserar hoppet. Den röda dräkten kom på allvar in i bilden i USA först i början av 1900-talet då Santa Claus dök upp i röd dräkt och vita pälskanter. Denna färgkombination tros varit en stor anledning till varför Coca Cola 1931 tog med Jultomten i sin reklamkampanj i ett försök att sälja denna tidigare sommardryck även på vintern.
Julgranen som är en annan jultradition har en längre historia än jultomten. Traditionen att ta in ett träd i hemmet under julen skedde redan under medeltiden och sades kunna skydda mot onda krafter. Julgranen började dyka upp i svenska adelshem under 1700-talet och ett århundrade senare blev granen en folklig företeelse.
Kort och gott så är anledningen till julfirandet Kristi födelse, medan tidpunkten sannolikt kommer från förkristna traditioner.
Källa: Öppet arkiv, Svenska kyrkan, Världens Historia, Wikipedia.