Jonny

Jonny

Jag älskar fakta och jag tycker att kunskap är något av det finaste vi har. Jag har lång erfarenhet av kritisk sammanställning av texter och källutvärdering. I denna podcast delar jag med mig av svaren på viktiga och oviktiga frågor.

Varför gäspar man?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Alla människor gäspar ibland och ofta är det när man är trött. Men det kan även vara för att man är uttråkad, nervös, överansträngd, har druckit alkohol eller för att man tagit lugnande medel. 

En gäspning är en djup reflexmässig inandning med öppen mun. Men varför gäspar man? Lyssna på avsnittet och hör svaret.

Introduktion till varför man gäspar

De flesta har säkert något tillfälle då de vet att de brukar gäspa, men NÄR man gäspar förklarar inte varför man gäspar. 

Den tråkiga förklaringen är att forskarna inte är helt säkra på orsaken till varför vi gäspar. Den förklaring som fått mest spridning under åren är att vi gäspar till följd av att syrenivån i våra lungor är för låg. Gäspningen är därför hjärnans sätt att sätta igång ett stort intag av nytt fräscht syre. 

Men det finns idag fler förklaringar och en av de saker som förbryllar forskarna är att även foster inne i magen hos en gravid kvinna gäspar. Och foster andas ju som ni säkert vet inte in syre genom lungorna när det ligger i livmodern. En annan sak som gör teorin om gäspningen beror på att vi behöver mer syre  lite tveksam är träning. Hade det varit så att vi gäspat för att vi behövde syre – hur mycket hade du då inte gäspat när du var ute och sprang eller när du gjorde någon annan fysisk aktivitet. Syrebrist är alltså inte hela sanningen till varför man gäspar.

Vilka andra förklaringar finns det då till varför vi gäspar?

En av de svar på frågan, varför man gäspar, som på senare tid tagit fart är att orsaken är för att hålla vår hjärna nedkyld. Gäspning ökar hjärtrytmen, blodgenomströmningen och ansiktsmuskulaturen som ALLA bidrar till att kyla ned vår hjärna. 

När temperaturen i kroppen är högre än det normala så kan ett extra intag av syre få kroppen att svalkas och således kyls även hjärnan ned. Det finns studier som visar på att vi faktiskt gäspar mindre på vintern än på sommaren. 

Är det då sant att gäspningar smittar?

Till viss del är det faktiskt så. Framför allt smittar det personer vi står nära. Detta är inte för att personen i ens närhet saknar syre utan gäspningar som smittar har med empati att göra. Det är empati för andra människor som gör att gäspningar smittar. 

Det behöver dock inte vara en person i ens närhet som gäspar. Även att läsa om gäspningar eller att se en bild på någon som gäspar kan få din kropp att okontrollerbart börja att gäspa. 

Låt oss göra ett test. Kolla på detta klipp i 5 sekunder utan att gäspa? 

Funkade det?

Vad kan man då göra för att sluta gäspa?

Nu när du vet varför man gäspar så kan man ju också förebygga det. Om man nu av någon anledning inte vill gäspa. 

Det du kan göra är att; Ta djupa andetag, se till att du får ordentligt med sömn, Rör på dig och motionera regelbundet, drick mindre alkohol och framför allt – håll dig sval. 

Stort tack för att du lyssnade och vill du varje vecka lära dig något nytt? Då ska du trycka på prenumerera knappen så får du notiser när nya avsnitt släpps.

Källa: illustrerad vetenskap, wikipedia, Vårdfokus.

Mer allmänbildande fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *