Jonny

Jonny

Jag älskar fakta och jag tycker att kunskap är något av det finaste vi har. Jag har lång erfarenhet av kritisk sammanställning av texter och källutvärdering. I denna podcast delar jag med mig av svaren på viktiga och oviktiga frågor.

Hur många föräldradagar får man?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hur många föräldradagar du får beror på hur din familjesituation ser ut. Totalt får man 480 föräldradagar per barn att dela på eller att använda själv om man skaffat barn på egen hand.

Antalet föräldradagar du får är en sak, men nivån du får ersättning på påverkar också hur många dagar du kan stanna hemma. Av de 480 dagar du får så är 390 dagar baserade på den inkomst du har. Dessa föräldradagar kallas för dagar på sjukpenningnivå. De resterande 90 dagarna har en fast ersättning på 180 kronor per dag och kallas för dagar på lägstanivå.

Hur många föräldradagar får man?

Totalt 480 föräldradagar per barn varav:

  • 390 dagar på sjukpenningsnivån
  • 90 dagar på lägstanivå
  • Är ni två föräldrar får ni 240 dagar vardera, men kan ge bort 150 dagar fritt till den andra (om barnet är fött 2016 eller senare).
  • Är ni två föräldrar får ni vardera 195 föräldradagar på sjukpenningnivå.
  • Är ni två föräldrar får ni vardera 45 föräldradagar på lägstanivå.
  • Är ni två föräldrar så är 90 föräldradagar på sjukpenningnivå reserverade för varje förälder.
  • Är ni två föräldrar så kan ni ta ut 30 föräldradagar samtidigt, så kallade dubbeldagar.

Hur många föräldradagar får jag vid tvillingar eller trillingar?

Om du får flera barn får du och den andra föräldern så här många dagar med föräldrapenning:

Antal barnDagar på sjukpenningnivåDagar på lägstanivåTotalt
139090480
2480180660
3660180840
48401801020

Om ni är två föräldrar kan ni också ta ut föräldrapenning för varsitt barn och på så sätt vara hemma samtidigt. Har du ensam vårdnad har du rätt till alla dagar.

Hur många föräldradagar får man vid adoption?

Alla nyblivna föräldrar har rätt att ta ut ledighet för sitt barn oavsett om man är juridisk förälder till barnet, biologisk förälder till barnet eller om man adopterar ett barn. Man har således samma rättigheter till antal föräldradagar som vilken förälder som helst. Har du adopterat ett barn så får ni 480 föräldradagar fördelat på er två.

Mer allmänbildande fakta

Vad är ADHD

Vad är ADHD?

ADHD är en funktionsnedsättning som bland annat påverkar koncentrationsförmågan, impulsivitet och ger problem med hyperaktivitet. Ofta ses ADHD som något negativt och

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *