Jonny

Jonny

Jag älskar fakta och jag tycker att kunskap är något av det finaste vi har. Jag har lång erfarenhet av kritisk sammanställning av texter och källutvärdering. I denna podcast delar jag med mig av svaren på viktiga och oviktiga frågor.

Varför behöver vi vitaminer?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Utan vitaminer mår vi människor inte särskilt bra. Ordet vitamin kommer från latinets ”Vita” som betyder liv. Vitaminer behövs i väldigt små mängder men samtidigt kan vi inte leva utan dem. Det finns 13 livsnödvändiga vitaminer som man grovt delar upp i fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. 

För att ge er bästa möjliga svar på frågan ”varför vi behöver vitaminer?” så kommer jag även att tala om vitaminbrist, antioxidanter och rekommenderat intag. 

Du kan lyssna på avsnittet här eller där poddar finns.

Varför behöver vi vitaminer?

För att kroppen ska må bra så behöver man dagligen få i sig vitaminer. Man kan se vitaminer som en liten del av en motor. Även om man tar bort en liten del så slutar motorn att fungera. Alla de olika vitaminerna bistår i olika processer i kroppen. Varje vitamin måste tillföras kroppen genom kosten då kroppen inte själv kan producera dessa. Det enda undantaget är D-vitamin som också kan produceras i huden när den exponeras för UV-strålar från solen.

Brist på vitaminer kan ge olika sorters sjukdomsliknande symtom, som lätt kan förväxlas med någon annan åkomma. Om vi äter en bra, varierad kost, får vi i oss det mesta av det vi behöver av de olika vitaminerna. Äter vi däremot ensidigt så kan man drabbas av vitaminbrist. Det finns 13 olika vitamin som idag klassas som livsnödvändiga. Dessa brukar man dela in i två grupper om fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. Skillnaden mellan grupperna är främst dess förmåga att lagras i kroppen. 

De fettlösliga vitaminerna är A, D, E och K kan lagras i fettet i kroppen om man intar mer än vad kroppen behöver. Man har därför en viss reserv av dessa. Men samtidigt kan man nå ett tak för vad som kan lagras och då går de över till att vara skadliga för oss människor. 

Vattenlösliga vitaminer kan inte lagras i kroppen. Dessa vitamin är C och åtta olika B-vitaminer . Då de inte kan lagras så måste man ständigt fylla på med dessa och om man får för mycket så kommer de ut med kiss eller avföring. Ett undantag i denna grupp är vitamin B12 som faktiskt kan lagras i levern trots att den tillhör gruppen vattenlösliga vitaminer. 

Vitaminbrist

Brist på vitaminer kan ofta ge specifika sjukdomssymtom. Vanliga bristsymptom är trötthet, nedstämdhet och dålig hy. Det händer även att folk drabbas av nattblindhet, blodbrist och skört skelett. Exakt vilka symptom du drabbas av beror på vilket vitamin du har brist på.  

För mycket vitaminer

Även för höga doser av vitaminer kan vara skadligt för kroppen. För vissa vitaminer är det en relativt liten marginal mellan vad som är bra för kroppen ovh vad som kan leda till negativa effekter. Detta gäller exempelvis vitamin A. 

Antioxidanter

En del vitaminer ingår i en grupp som kallas för antioxidanter. Det gemensamma för den här gruppen är att de förhindrar bildning och skadeverkan från reaktiva ämnen, så kallade fria radikaler. Fria radikaler är en naturlig process i kroppen som sker vid syreförbränningen, men den kan också få förödande konsekvenser. Om det blir för många fria radikaler och kroppen utsätts för oxidativ stress kan det skada våra celler, däribland arvsmassan (DNA). De vitamin som räknas som antioxidanter är E-vitamin och C-vitamin.

Några vitaminer och deras betydelse

Alla de 13 vitaminerna som är livsnödvändiga för oss behövs av någon anledning. Jag tänkte här nämna några av de vanligaste vitaminerna och vilken betydelse de har för oss människor. 

A vitamin. Detta vitamin bidrar till din syn, hud och slemhinnornas normala funktion

D vitamin reglerar kalciumbalansen i skelett och tänder. 

Vitamin B2 behövs för nedbrytning av fett, kolhydrater och protein. 

Vitamin B9, som även går under namnet Folsyra, behövs för bildning av nya celler och röda blodkroppar.

C vitamin, fungerar som en antioxidant och bidrar till skydd mot oxidation samt till uppbyggnad av brosk och benväv. 

Rekommenderat dagligt intag

Rekommenderat dagligt intag, som ofta förkortas RDI, anger hur mycket av vitaminer och mineralämnen en person bör äta varje dag. Dessa värde används som vägledning när man planerar måltider. Värdena är inte samma för alla utan de varierar beroende på exempelvis ålder, kön och aktivitetsgrad. Man ska inte blanda ihop näringsrekommendationerna, det rekommenderade dagliga intaget, med dagligt referensintag som används vid livsmedelsmärkning.

Vitaminer i livsmedel och dagligt referensintag

På många livsmedel finns det en näringsdeklaration, men det är inte alltid som vitaminer och mineraler får anges. Dessa får endast vara med om varan innehåller minst en viss procent av det dagliga referensintaget av vitaminer och mineraler per 100 gram, 100 milliliter eller per portion. För drycker gäller att de ska innehålla minst 7% och för övriga livsmedel minst 15 procent av det dagliga referensintaget. Om detta krav uppfylls så ska det även stå hur många procent av det dagliga referensintaget varan innehåller av varje vitamin eller mineral. Dessa referensvärden är gemensamma för hela EU. 

Tillskott av vitaminer vid speciella tillfällen

Det finns tillfällen i livet som vi behöver vissa vitaminer mer än andra. Detta är exempelvis om du planerar att bli gravid eller om du är gravid. I dessa fall behöver du extra tillskott av folsyra (B9) för att fostret ska utvecklas normalt. 

Små barn under två år är också en grupp som måste få tillskott av vitamin, D-vitamin. Om barnet är mörkhyat, är mycket inomhus eller bär heltäckande kläder så kan tillskott av D-vitamin behövas även högre upp i åldrarna. Även äldre kan behöva tillskott av vitamin D om de inte vistas regelbundet utomhus. 

Andra grupper som kan behöva tillskott är veganer. Om man i sin kost helt utesluter animaliska livsmedel så kan man få brist på vitamin B12 och man bör om risk föreligger ta ett tillskott av detta. 

Sammanfattning av varför vi behöver vitaminer

Vi behöver alla 13 vitaminer i rätt mängd för att må bra och hålla oss frista och krya. Så länge man äter allsidigt så behövs inget tillskott utan man får i sig vitaminerna via kosten.

Mer allmänbildande fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *