Jonny

Jonny

Jag älskar fakta och jag tycker att kunskap är något av det finaste vi har. Jag har lång erfarenhet av kritisk sammanställning av texter och källutvärdering. I denna podcast delar jag med mig av svaren på viktiga och oviktiga frågor.

Varför kurrar magen?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Din mage kurar säkert ibland och det behöver inte vara bara för att du är hungrig utan magen kan mycket väl kurra oavsett om du ätit eller inte. Kurrandet kan komma när som helst och ibland kommer det vid de mest konstiga tillfällena. Vet du varför magen kurrar?

För att ge er bästa möjliga svar på frågan så kommer jag även att beröra ämnet hunger, varför magen ibland kurrar mer än normalt och vad man kan göra för att undvika en kurrande mage.

Svaret får du när du lyssnar här eller där poddar finns:

Varför magen kurrar? 

Man brukar ofta fråga någon vars mage kurre om de är hungriga? I själv verket är det dock så att hungern kommer som en reaktion på att magen kurrar – inte tvärtom. 

När maten i magen smälter så sker det hela tiden sammandragningar i tarmen. Dessa sammandragningar sker hela tiden, oavsett om du ätit eller inte. Under matsmältningsprocessen så kan ljud uppstå vid bildandet av gaser i magen. När magen är full med mat så märks inte ljuden av lika tydligt, men när magen är tom hörs de ibland desto mer. 

När din mage är tom så sker det mycket aktivitet och många muskelrörelser i magsäcken. Detta för att kroppen ska vara helt säker på att det inte finns någonting kvar i matsäcken. I människans hjärna så styrs sammandragningarna i magen av samma område som våra hungerkänslor. Det är därför du känner att det är dags att äta när din mage kurrar. 

När börjar då hungern komma

Redan innan magen är helt tom så produceras det hormoner i kroppen som stimulerar nervsystemet och skickar signaler till hjärnan om att du behöver äta lite mer. Samma signaler får din mage att jobba lite hårdare för att slutföra tömningen av magsäcken. Det är nu du ofta känner av hungerkänslorna och får ett behov av att äta igen.

Innehållet i magen är dock inte det enda som har betydelse för hungerkänslorna. Det är faktiskt så att även de som fått sin magsäck bortopererad upplever hunger. Man vet inte säkert men en del forskare tror att hungersignalerna istället aktiveras av sockerhalten i blodet. När blodsockret sjunker, finns det behov av mer mat och då upplever vi ett behov av att äta. Hunger är i sig väldigt komplext och forskning har visat att den även påverkas av yttre faktorer såsom temperatur. Även kulturella och psykologiska faktorer påverkar och man kan även känna hunger vid en vis tid bara för att man är van att äta just då. 

Varför kan magen ibland kurra extra mycket?

Det finns vissa tillfällen då magen ofta hörs mer än vanligt. För att magen kurrar är i sig helt normalt, men ibland kan ljuden upplevas överdrivna. 

Några saker som kan orsaka mer magkurr än normalt är exempelvis dieter. Då du äter mindre än vanligt så smält maten snabbare och magen blir tom. Läskedrycker och kolsyra kan också öka mängden bubblor i systemet. När dessa bubblor kan brista eller på annat sätt producera kurrande ljud från magen när kroppen inte lyckas få bort överskottsluften på naturlig väg. Även intolerans mot vissa livsmedel såsom laktos kan orsaka mer kurrande från magen. Sår och irritabel tarm kan också orsaka magkurr, men det följs då ofta av smärta och har inget med hunger att göra. Upplever du detta så bör du undersöka via vården vad detta kan bero på. 

Hur kan man råda bot på en kurrande mage?

Då det i normalfallet har med magens fyllnadsgrad att göra samt mängden gas som ansamlas så finns det ett par saker du kan göra för att undvika kurrande mage. Först och främst kan du tugga maten ordentligt. Genom att göra det så blir det mindre utrymme för bildande av gas. Att äta mindre och lättare måltider – men att istället äta oftare – är också ett bra sätt. Då blir din mage inte tom och det skickas inte lika mycket hungersignaler till hjärnan.

Jag hoppas du nu har fått en ökad förståelse för varför magen kurrar. För mer allmänbildande fakta så prenumerera på podcasten Jonny Nyfiken så får du notiser när nya avsnitt släpps. 

Källa: Modette, illustrerad vetenskap, wikipedia.

Mer allmänbildande fakta

Varför regnar det?

Varför regnar det?

Regn är nödvändigt för att fullborda vattnets kretslopp och något som du säkert inte visste är att vattenmängden i världen alltid är

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *