Jonny

Jonny

Jag älskar fakta och jag tycker att kunskap är något av det finaste vi har. Jag har lång erfarenhet av kritisk sammanställning av texter och källutvärdering. I denna podcast delar jag med mig av svaren på viktiga och oviktiga frågor.

Hur länge smittar halsfluss?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Halsfluss är ingen infektion man vill ha. Ofta är symptomen halsont, svullna halsmandlar och feber, vilket inte är en rolig kombination. En vanlig fråga som ställs på Google är ”Hur länge smittar halsfluss?” och detta får du snart svar på.

Först ska vi bara djupdyka i halsfluss och hur det smittar och kanske ännu viktigare – hur man kan undvika att smittas. Jag tar även upp när barn kan gå tillbaka till förskolan om de varit smittade. 

Halsfluss – vad är det?

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som orsakas av virus eller bakterier.Om du drabbas av halsont, svullna halsmandlar och feber över 38,5 grader utan att har andra förkylningssymtom som hosta eller snuva så är det sannolikt halsfluss. 

Beror halsflussen på bakterier så kan den behandlas med antibiotika. Är den orsakad av virus så hjälper inte antibiotika, utan den måste gå över av sig själv. Normalt är du av med besvären efter en till två veckor. Normalt går infektionen över av sig själv, men ibland kan du behöva behandling. Kontakta din vårdcentral om du har ont i halsen och feber i två dagar, utan förkylningssymptom och känner dig orolig.   

Hur smittar halsfluss? 

Sjukdomen smittar på flera sätt och smittar så fort som du får symptom. Hög smittrisk finns det vid kyssar, handslag, nysningar och vid kroppskontakt. Du kan också bli smittad om du kommer i kontakt med föremål som bär på smittan. Är du smittad så syns symptomen inom två till fyra dagar. 

Hur länge smittar då halsfluss? 

Detta är en väldigt vanlig fråga som jag sökt svaret på genom flera timmars efterforskning. Om du är sjuk och inte äter antibiotika så måste du vara feberfri en dag innan du kan vistas med andra utan risk att smitta. Om du tar antibiotika så smittar halsfluss från första symptomen till två dagar efter påbörjad antibiotikabehandling. 

När kan ditt barn gå till förskolan? 

Om du har barn som har drabbats av halsfluss så kan de gå tillbaka till förskolan när de varit feberfria i ett dygn eller när de ätit antibiotika i minst två dagar. Barnet bör självklart även vara så friskt att det är piggt nog för att delta i förskolans aktiviteter. 

Undvik att smittas av halsfluss

Det bästa är såklart att inte smittas alls av halsfluss. De absolut bästa åtgärderna som du kan vidta för att inte bli smittad är att tvätta händerna ofta och att vara mycket utomhus. Andra saker du kan göra för att inte bli smittad av halsfluss är att inte dela tandborste eller handduk med någon som är smittad. 

Även om du varit sjuk precis så kan man bli smittad igen. Har du fått antibiotika mot halsfluss så bör du byta ut eller koka din tandborste 3-4 dagar efter att du påbörjat kuren – annars kan bakterierna överleva i tandborsten. Har du barn som är smittade så ska du diska nappar och leksaker som barnet stoppar i munnen. 

Källa Halsfluss: 1177, netdoktorn.se, halsfluss.se. 

Mer allmänbildande fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *