Jonny

Jonny

Jag älskar fakta och jag tycker att kunskap är något av det finaste vi har. Jag har lång erfarenhet av kritisk sammanställning av texter och källutvärdering. I denna podcast delar jag med mig av svaren på viktiga och oviktiga frågor.

Vad är Covid-19?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Covid-19 är samma sak som det Coronavirus som det pratats om sedan i december månad. Då Corona är en virusgrupp som innehåller flera olika typer av virus så har man för tydlighetens skulle valt att nu använda benämningen Covid-19. På så sätt särskiljer man det aktuella viruset Covid-19 från andra coronavirus såsom SARS och Mers.    

Jag har i tidigare avsnitt svarat på frågan vad coronaviruset är, men jag väljer nu att göra en uppdatering där vi pratar specifikt om Covid-19 och vad som gäller specifikt idag. Innan vi börjar så glöm inte att prenumerera för att varje vecka få notiser när nya avsnitt släpps. 

Vi går nu igenom bakgrunden till Covid.19, vi tittar på vem som tillhör riskgrupperna och vilka som inte tillhör riskgrupperna, vilka rekommendationer gäller just nu och hur undviker man bäst att bli smittad.

Lyssna här eller där poddar finns:

Innan vi börjar vill jag även påpeka att denna information inte gör anspråk på att vara fulltäckande eller ständigt uppdaterad utan syftar till att ge en överblick utifrån dagsläget den 14 mars. För senaste information om viruset så besök 1177 eller folkmyndighetens hemsida.  

Bakgrund Covid-19

I slutet av 2019 bekräftade att ett nytt coronavirus som kan smitta människor identifierats i staden Wuhan i Kina. Utbrottet har gått fort och många människor världen över har insjuknat. Corona finns i flera olika varianter och är i sig inget nytt virus (även SARS och MERS var Coronavirus). WHO har beslutat att covid-19 är det officiella namnet för sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset SARS-CoV-2. Covid-19 står för ”coronavirus disease 2019”.

Symtom vid Covid-19

Symtom på Covid-19 är förkylningssymptom, torrhosta, halsont och feber. Även huvudvärk, muskel- och ledvärk är vanligt. I sällsynta fall kan även allvarliga sjukdomsförlopp med lunginflammation inträffa. Inkubationstiden bedöms normalt vara 2-14 dagar innan sjukdom bryter ut, men de flesta insjuknar efter cirka fem dagar. Känner du av någon av dessa symptom så ska du undvika att träffa andra människor, då det är viktigt att man inte smittar andra – framför allt de som tillhör riskgrupperna. 

Vem tillhör högriskgrupperna

En genomgång av tillgängliga studier gjorda vid Folkhälsomyndigheten kopplade till utbrottet av covid-19 visar att hög ålder är den främsta riskfaktorn och är därmed en riskgrupp.

Personer med hög ålder i kombination med underliggande obehandlade sjukdomar, såsom högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, lungsjukdom, cancer eller diabetes är också något överrepresenterade bland de svåra fallen. Rapporter från Italien talar för att äldre personer över 85 är den mest utsatta gruppen.

Däremot tillhör idag inte gravida till de som anses löpa högre risk. Covid-19 tros inte heller påverka fostret så långe modern inte drabbas av allvarliga lungproblem. Inte heller barn anses vara i en riskgrupp, då de snarare verkar hantera viruset bättre än vuxna. 

Hur länge är man sjuk och Kan man bli smittad igen?

Det finns än så länge inga säkra uppgifter på detta, men enligt de som finns så anges det att de flesta personer som fått lindriga sjukdomssymtom (feber och hosta) blev friska efter två veckor. För de som blev allvarligt sjuka tog det mellan tre och sex veckor innan de var friska igen. De som blev allvarligt sjuka hade andningssvårigheter (snabb andning och låg syresättning av blodet). 

En del av de som blir allvarligt sjuka behöver intensivvård, till exempel med respirator. Tyvärr så går en del av de allvarligt drabbade bort, främst de som tillhör högriskgrupperna. Hur stor andel som går bort är omöjligt att säg då mörkertalet är stort, men det talas om siffror på en dödlighet som är mellan 10 och 30 gånger högre än en vanlig influensa. 

Har man en gång drabbats av Covid-19 så är det oklart hur länge man kommer att vara immun. Utifrån tidigare erfarenheter så är bedömningen att immuniteten varar så länge att man inte kommer att smittas fler gånger under en och samma säsong.

Tips för att undvika smitta

Är du gravid eller har små barn så bör du oavsett om det föreligger en högre risk eller inte göra allt för att undvika smitta av Covid-19. Här är några tips: 

  • Tvätta händerna, ofta, noga och regelbundet. 
  • Använd handsprit (detta går bra även när du är gravid).
  • Undvik att röra vid ansiktet, näsa, mun eller ögon
  • Hosta eller nys alltid armvecket
  • Snyt dig i engångsnäsdukar som slängs i papperskorgar
  • Undvik folksamlingar och sjuka människor. 
  • Stanna själv hemma om du är sjuk.

Du ska vara medveten om att kunskapen kring viruset ökar för varje dag som går. Var därför noga med att följa råd och rekommendationer angående Coronaviruset på 1177 och på folkmyndighetens webbplats. Ring 1177 om du känner dig osäker.

Mer allmänbildande fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *