Jonny

Jonny

Jag älskar fakta och jag tycker att kunskap är något av det finaste vi har. Jag har lång erfarenhet av kritisk sammanställning av texter och källutvärdering. I denna podcast delar jag med mig av svaren på viktiga och oviktiga frågor.

Vad är normalt blodtryck?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Det talas ofta om högt blodtryck eller lågt blodtryck. Sällan nämns vad som är ett normalt blodtryck. Jag har grävt lite och hittat vad som är ett normalt blodtryck.

Om ni inte vet vad ett blodtryck är så är blodtrycket det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Är blodtrycket högt så är risken för hjärt-kärlsjukdomar normalt högre.

Lyssna på podden och hör vad som är ett normalt blodtryck;

Vad är ett normalt blodtryck?

Blodtrycket är normalt när det ligger mellan 100 – 140/60 – 90 mmHg. Vad som är ett normalt blodtryck varierar dock med ålder och en persons allmäntillstånd. Värdet som skrevs här ovanför är normalt för de flesta vuxna i viloläge.

Riktmärken för normalt blodtryck

För de flesta vuxna i viloläge gäller nedan värden:

  • Normalt blodtryck: 100 – 140/60 – 90 mmHg
  • Lätt förhöjt blodtryck: 140 – 160/ 90 – 100 mmHg
  • Högtblodtryck mer än 160 systoliskt eller 100 diastoliskt tryck

Hur tar man redo på om man har ett normalt blodtryck?

Att man har för lågt eller för högt blodtryck är inget som man normalt känner av. För att mäta och kontrollera om ens blodtryck är normalt så använder man istället en blodtrycksmanchett, manuell eller automatiskt. Denna apparat redovisar två värden; ett värde för det systoliska blodtrycket (övertrycket) och ett värde för det diastoliska blodtrycket (undertrycket).

Blodtrycket mäts i millimeter kvicksilver (mmHg). Systoliskt tryck är det tryck som uppstår när blodet pressas ut från hjärtat (arbetstryck). Diastoliskt tryck är det tryck som uppstår när hjärtat slappnar av (vilotryck).

Hur läser man blodtrycket?

Om en persona har ett normalt blodtryck som exempelvis: 120/70 mmHg så uttalar man ofta detta värde som 120 över 70. Det första talet anger övertrycket som uppstår när hjärtat drar ihop sig och pumpar ut blod. Det andra talet anger undertrycket, när hjärtat slappnar av och fylls med nytt blod. Det är viktigast att hålla koll på att det övre trycket inte är för högt.

Hur får man normalt blodtryck?

Man bör alltid sträva efter att ha ett normalt blodtryck. Här följer några saker man kan göra för att säkerställa att blodtrycket ska vara så normalt som möjligt.

Där finns ett samband mellan vikt och blodtryck för att ha ett normalt blodtryck så bör man också ha en normal vikt. Är man överviktig så har man lättare ett högt blodtryck.

Även regelbunden motion såsom promenader, cykler eller simning hjälper dig att få ett normalt blodtryck.

Hög alkoholkonsumtion kan också vara en anledning till att blodtrycket avviker från det normala. Ett minskat intag av alkohol kan således sänka ditt blodtryck.

Tvivelaktigt om det ger normalt blodtryck

Det talas ofta om saltets betydelse för blodtrycket, men det finns inget självklart svar. Man brukar dock råda folk med högt blodtryck att äta mindre salt för att sänka det till normala nivåer. Störst betydelse tros ett minskat saltintag att ha hos vissa äldre eller personer med ärftlighet för högt blodtryck.

Även kosten generellt sägs kunna göra så att blodtrycket avviker från det normala. Det finns inga bevis för att viss diet sänker blodtrycket på ett avgörande sätt men man vet att ett ökat intag av frukt och grönt kan hjälpa till.

Normalt blodtryck kan variera

Även om du kontrollerar ditt blodtryck så ska du vara medveten om att det kan variera kraftigt, och sannolikt mer än vad folk i allmänhet tror. Ofta har du exempelvis ett högre blodtryck under dagtid än vad du har på natten. Blodtrycket brukar vara lägre på nätterna. Ofta är det lite högre på morgonen än under dagen. Denna variation finns både hos de som har ett avvikande blodtryck och hos de som har ett normalt blodtryck.

Hoppas att denna information hjälpte dig att ta reda på vad som är ett normalt blodtryck.

Källor: 1177, Apoteket, läkare Rikard Viberg, Riksförbundet HjärtLung.

Mer allmänbildande fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *