Jonny

Jonny

Jag älskar fakta och jag tycker att kunskap är något av det finaste vi har. Jag har lång erfarenhet av kritisk sammanställning av texter och källutvärdering. I denna podcast delar jag med mig av svaren på viktiga och oviktiga frågor.

Varför regnar det?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Regn är nödvändigt för att fullborda vattnets kretslopp och något som du säkert inte visste är att vattenmängden i världen alltid är i stort sett konstant – även om den över tid kan finnas i olika former. 

Förutom att svara på frågan så kommer jag även att prata om regnmoln och regndroppar och svara på frågor så som hur mycket det kan regna och varför det inte regnar i öknen. 

Lyssna på svaret här eller där poddar finns:

Varför regnar det? 

Svaret på frågan varför det regnar, är att osynlig vattenånga finns överallt i luften. När luften stiger på grund av vindarna så kyls vattenångan ner och bildar moln. Moln är helt enkelt vattenånga som förtätas till små vattendroppar som sedan växer till sig och blir allt större samlingar. När en droppe har blivit tillräckligt stor och tung faller den ner och når marken som regn. 

Normalt sett så regnar det ofta mer på sommaren. Detta beror på att det finns mer vattenånga tillgängligt vid högre temperaturer. Det regnar också mer på inlandet än ute till havs. Detta beror på att luften intill den soluppvärmda marken värms upp och blir lättare. Den stiger uppåt och kyls av – med regn eller nederbörd som resultat.

Regnmoln och regndroppar

Regn samlas i moln och de moln som håller regn är Nimbostratus så kallade regnmoln och Cumulonimbus så kallade bymoln. Det som avgör regndropparnas storlek är vattentillgången, hur de bildats och på förhållandet i den luft som de passerar på väg ner till marken. Kommer regnet från bymoln är dropparna oftast större på grund av att kraftiga uppvindar gör att dropparna kan hålla sig svävande längre och således har mer tid på sig att växa till sig.

Regndroppar faller med en hastighet av 5-9 m/s beroende på storleken. De största dropparna är de som faller snabbast. 

Hur mycket kan det regna?

I Sverige anges nedbördsmängden vanligtvis i millimeter. Om man säger att det har regnat 2 millimeter innebär det att regnvattnet bildar ett 2 millimeter tjockt skikt på en horisontell yta om inget vatten avdunstar eller rinner undan. Varje millimeter motsvarar 1 liter per kvadratmeter. 

Om det regnar kraftigt som vid en åskskur så är intensiteten på ungefär 1 mm nederbörd per minut. Hur mycket det kan regna är svårt att säg, men i Sverige är en sannolik siffra enligt SMHI omkring 5 mm/min. Det kan jämföras med det officiella världsrekordet på 31 mm / min i Unionville, Maryland i USA.

Varför regnar det inte i öknen?

Definitionen av en öken är ett landområde där det regnar mindre än 25 centimeter om året. Men varför regnar det inte just i dessa områden? 

Jo, enligt National Geographics så är det så att de torra klimatet i öknarna hänger ihop med de globala vindsystemen. När den varma luften vid ekvatorn stiger kyls den ner då det är kallare högre upp i atmosfären. Kall luft kan inte hålla kvar vattenångan lika bra som varm luft, vilket leder till att vattenångan kondenseras och blir till regn som faller vid ekvatorn. Torr luft förs sedan med vindarna norrut och söderut och når marken någonstans mitt emellan den 15e och den 35e norra respektive södra breddgraden. Det är där vi finner jordens varma öknar. Luften är helt enkelt torr när den når dessa landområden och innehåller väldigt lite regnvatten.

Jag hoppas detta gav dig svar på frågan varför det regnar. Innan du stänge av så glöm inte att trycka på prenumerera knappen för notiser när jag släpper ännu mer allmänbildande information.

Källa: SMHI, National Geographic, Illustrerad vetenskap.

Mer allmänbildande fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *