Innehåll i denna artikel
Idag är det många år sedan man ändrade reglerna för hur mycket vätska man får ha med sig i sitt handbagage. De regler som gäller idag som gäller EU (inklusive Norge, Island och Schweiz), gäller för alla flygningar, både inrikes och utrikes, från och inom EU:s flygplatser – även när du flyger till destinationer utanför EU. När du flyger från andra länder utanför EU så har olika länder olika begränsningar för vätskor och de kan skilja sig från de regler som tillämpas inom EU. Flyger du från en flygplats utanför EU så kontrollera därför vad som gäller innan du packar ditt handbagage. Här fokuserar jag på regler när du flyger från EU.
Med vätskor avses inte bara flytande vätskor utan även kräm, gelé, soppor, sprayer och en del annat som vi går igenom senare i det här avsnittet. Jag börjar med att berätta varför det finns en begränsning i hur mycket vätska man får ha i handbagaget, för att sen komma in på vad som räknas som vätska och hur mycket vätska man får ha med sig i handbagaget.
Lyssna på avsnittet här eller där poddar finns:
Varför finns det en begränsning i tillåten mängd vätska i handbagaget?
När du flyger så finns det för allas säkerhet restriktioner för vad man får lov att packa i sitt handbagage. Dessa säkerhetsregler sätter också regler för hur mycket vätska man får ta med sig genom säkerhetskontrollen. Vid avresa inom EU, inklusive Norge, Island och Schweiz, är reglerna de samma och det är de regler som jag i detta avsnitt går igenom.
Reglerna som begränsar vätskor i handbagaget på flyget infördes i november 2006 efter en terrorkomplott som avslöjades i augusti 2006. Dessa terrorplaner gick ut på att ta ombord flytande sprängämnen på transatlantiska flygplan för att sedan spränga flygplanen när de befann sig i luften.
Hur mycket vätska får man då ha i handbagaget?
När du går igenom säkerhetskontrollen på flygplatsen får du ha med dig behållare som maximalt innehåller 100 milliliter. Detta är alltså samma sak som 1 deciliter per behållare. Dessa behållare måste packas i en genomskinlig och återförslutningsbar påse som rymmer maximalt en liter. Man får ha en ”enliterspåse” per resenär. Du kan använda vilken enliterspåse som helst, även de som du kan köpa i de flesta mataffärer. Oftast hittar du även påsar med förslutning vid sorteringsborden alldeles före säkerhetskontrollen. Påsen som du packat vätskorna i skall visas upp separat från det övriga handbagaget i säkerhetskontrollen.
Jag vill även förtydliga att det är behållarens storlek som inte får vara större än 100 milliliter. Du får således inte ta med dig en behållare som rymmer 150 milliliter men som är halvfull och vid tillfället endast innehåller 75 milliliter vätska. Däremot får du ta med en helt tom behållare eller flaska oavsett storlek.
Vad i handbagaget räknas som vätska?
Med vätska avses inte bara drickbar vätska såsom vatten, juice, saft och kaffe. Man inkluderar även geler, krämer, lotion, tandkräm, hårgele, parfym, handkräm, solskydd, deodoranter, rakskum, spray, blandningar av flytande och fasta ingredienser, samt innehållet i tryckbehållare. Det finns mycket som räknas som vätska så därför är det en bra idé att packa så mycket vätska som möjligt i det incheckade bagaget istället för i handbagaget.
Vilka undantag finns det?
Som med alla regler så finns det undantag även när det kommer till vätskor i handbagaget. Saker som undantas och inte räknas som vätska är läppstift, fast deodoranter, limstift, barnmat och flytande mediciner. Barnmat får du normalt ta med dig i större kvantiteter än 100 milliliter, men du kan behöva bevisa att det är barnmat genom att smaka på det. Har du flytande mediciner så ska du ha med dig intyg och recept så att du kan bevisa att substansen är vad du säger den är.
Taxfreevaror som handbagage
Taxfreevaror som du köper efter det att du passerat säkerhetskontrollen får du självklart ta med dig som handbagage på flygplanet. Detta gäller dock förutsatt att varorna och kvittot ligger i en förseglad taxfreepåse med röd kant. Öppna därför inte din taxfreepåse förrän du nått din slutdestination.
Sammanfattningsvis så får du alltså ta med dig vätska handbagaget i behållare som är 100 milliliter eller mindre. Dessa ska förvaras i en genomskinlig och förslutningsbar påse som maximalt får vara en liter.
Hoppas att denna information hjälpte dig att ta reda på hur mycket vätska du kan ha i handbagaget. Glöm inte att prenumerera för fler svar på viktiga och oviktiga frågor.
Källa: Transportstyrelsen, svt samt information från Kastrups flygplats.