Jonny

Jonny

Jag älskar fakta och jag tycker att kunskap är något av det finaste vi har. Jag har lång erfarenhet av kritisk sammanställning av texter och källutvärdering. I denna podcast delar jag med mig av svaren på viktiga och oviktiga frågor.

Vad är Fortnite

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Fortnite är ett spel eller ett så kallat onlinespel som släpptes i juli 2017. Spelet har utvecklats av Epic Games. Fortnight finns i flera olika spellägen och är gratis att spela och att ladda ner, men det finns gott om tillägg som man kan köpa för riktiga pengar. Idag spelar miljontals människor spelet som finns tillgängligt både både PC och Mac samt på spelkonsoler såsom exempelvis Playstation, Xbox One och Nintendo Switch.  

För att ge er bästa möjliga svar på frågan ”vad Fortnite är?” så kommer jag att börja med bakgrunden till spelet och sen även gå igenom vilka olika spellägen som finns, hur man spelar Fortnite och lite om terminologin i spelet. 

Lyssna här eller där poddar finns. Glöm inte att prenumerera för notiser om när det kommer nya avsnitt.

Vad är Fortnite? 

Fortnite är ett välgjort spel som utvecklades i hela sex år innan det lanserades i juli 2017. Det är gratis att ladda ner och spela Fortnite, men det går sedan att växla riktiga pengar till Fortnites egen valuta V-bucks, som används för att köpa nytt utseende på dräkter, vapen och glidare. Det man köper till är främst en estetisk förändring och påverkar inte själva spelandet. 

Den rekommenderade åldersgränsen i Sverige är 12 år, men spelet spelas även av många som är yngre än så. Fortnite i sig är våldsamt men det är inte blodigt. Grafiken eller designen är inte tänkt att vara helt verklighetstrogen utan den är mer åt tecknade hållet. Detta är just för att även yngre ska kunna spela spelet. Sexuellt poserande och nakenhet kan förekomma och likaså grovt språk. Detta är dock på en mild nivå. 

Vilka spellägen finns det i Fortnite? 

Det finns flera olika varianter av spelet och de spellägen som finns idag är: 

Fortnite: Save the World. Detta vara det första spelläget som släpptes. Det gick ut på att man tillsammans med andra spelare utforskar en dystopisk värld som förstörts av en storm, vilken också har förintat större delen av världens invånare. I spelet ska man bland annat döda monster och zombies. Detta spelläge var okej sett till popularitet men ingenting jämfört med nästa spelläge som släpptes bara några månader senare. 

Fortnite: Battle Royale. Detta läge är det mest populära och den variant som blivit en världssuccé. Det går ut på att man ska bli den sista spelaren som överlever ute på en ö. Spelet kan spelas individuellt eller i lag. Det börjar med att 100 spelare skickas ut med en flygande Battle-buss som slumpmässigt släpper spelare på en ö där de med en hängskärm, en sk. glider, tar sig ner och landar på olika delar av ön. Spelarna ska sedan hitta vapen och andra hjälpmedel, för att sedan döda varandra eller hålla sig undan för att undvika att dödas. När spelet är slut återstår bara en spelare, eller ett lag, som är vinnaren. 

Fortnite Creative: Detta lanserades ett drygt år efter de övriga varianterna. Detta är egentligen mer en miljö än ett spel. I Fortnite Creative får varje spelare en egen ö där de kan bygga, lägga till och förändra olika objekt efter eget önskemål. När man är nöjd med sin ö kan man bjuda in andra spelare för att delta i olika inofficiella tävling.

Hur spelar man fortnite?

Vi fokuserar här på Fortnite Battle Royale då det är det i särklass mest populära varianten. Det börjar som sagt med att man med en hängskärm flyger ner och landar i en fiktiv miljö. Från start är man helt utan någon specifik utrustning eller något vapen, utan detta är saker man snabbt måste hitta för att kunna hålla sig vid liv. Dessa föremål ligger utplacerade på kartan så antingen hittar man sakerna eller också har man ihjäl någon motspelare och man kan då ta deras utrustning. 

Till skillnad från många andra skjut- och actionspel så handlar Fortnite inte bara om att skjuta. I spelet ska man även konstruera byggnader för att skydda sig mot fiendernas skott eller för att gömma sig. Faktumet att det finns något bortom förmågan att kunna skjuta som är viktigt i spelet tros vara en av orsakerna till att spelet lockar fler än dem som normalt gillar skjutspel. 

Fortnite kan spelas ensam, i lag om två eller lag om fyra. Det spelas i olika säsonger, som är cirka 65-70 dagar vardera. När vi nu är inne i mars månad 2020 så är spelet mitt i Kapitel 2 och i Säsong 2. 

Termologi kring fortnite

Det finns en del termer och ord som finns i spelkretsar. Här är några av de vanligaste. 

V-bucks – Detta är valutan i Fortnite. Med denna kan man köpa nya kläder till spelkaraktären, så kallad ”skins”. 

Battle Pass – Detta är ett paket som man köper för att komma till en ny nivå i spelet och det innehåller i regel även andra saker såsom exempelvis skins. 

Tiers är någon som fungerar som olika nivåer i spelet som går från 1 till 100. 

Battle Royale, det är den speltyp som även Fortnite utnyttjar. I grund innebär denna speltyp att 100 spelar släpps ut över en karta där spelzonen hela tiden krymper till det bara finns en vinnare kvar. 

Hur många spelar fortnite?

Exakt hur många som spelar Fortnite vet man inte då Epic Games är restriktiva med siffrorna. De siffror som de har släppt visar dock på att de för ett tag sedan hade drygt 250 miljoner registrerade konto i Fornite. Om trenden håller i sig så tror man att man når 300 miljoner spelar under våren 2020. Hur många som är aktivt spelande  utav alla de som har konto är svårt att avgöra – men vi kan konstatera att de har en imponerade mängd spelare och att spelet – trots att det är gratis – är en riktig kassa ko för Epic Games. 

Sammanfattningsvis så är Fortnite ett onlinespel som går ut på att man ska bli den sista överlevande på en ö. Innan du stänger ner så skulle jag uppskatta om du tryckte på prenumeraknappen så att du får uppdateringar om när jag släpper nästa avsnitt av podden Jonny Nyfiken.  

Källa: Gaminaktier.com, Expressen.se, Wikipedia, Epic Games

Mer allmänbildande fakta

Varför regnar det?

Varför regnar det?

Regn är nödvändigt för att fullborda vattnets kretslopp och något som du säkert inte visste är att vattenmängden i världen alltid är

Läs mer »

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *