Jonny

Jonny

Jag älskar fakta och jag tycker att kunskap är något av det finaste vi har. Jag har lång erfarenhet av kritisk sammanställning av texter och källutvärdering. I denna podcast delar jag med mig av svaren på viktiga och oviktiga frågor.

Vad är Tiktok?

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Du har säkert hört talas om TikTok som är en videoapp som idag växer i rekordfart. Har du koll på appen så visste du kanske även att den tidigare kallades Musical.ly. Appen grundades 2016 av ett kinesiskt företag och hade redan 2018 över 500 miljoner aktiva användare över hela världen. Idag är siffran garanterat mycket högre även om siffran inte är officiall. Varje dag laddas det upp mer än 13 miljoner videoklipp.

För att ge er bästa möjliga svar på frågan så kommer jag även att gå igenom bakgrunden till TikTok, jag förklarar vad man gör i appen, vem som är på appen och hur man får spridning av sitt klipp.

Lyssna här eller där poddar finns.

Bakgrunden till TikTok? 

Appen skapades av det kinesiska företaget ByteDance för att göra korta videos. Dagens TikTok är en sammanslagning av en tidigare app som heter Musical.ly och TikTok. Alla tidigare användare flyttades under 2018 över till TokTok och den tidigare appen försvann. I kina är appen känd även under namnet Douyin. 

Appen är gratis att ladda ner och använda. Idag installeras appen på många ställen oftare än Facebook, Instagram, Snapchat och Youtube räknat till dagliga nedladdningar. 

Vad gör man på TikTok? 

På TikTok laddar användarna upp korta videoklipp, delar videoklipp och gör livesändningar. Klippen som laddas upp får vara 15 sekunder men man kan som användare även lägga upp 60 sekunder långa loopade videos.

Det vanligaste innehållet innehåller dans, musik, läppsynksvideos eller humor. Många lägger upp videos på sig själv när man mimar till en låt. Det finns även funktioner som gör att man kan redigera videon, lägga på olika specialeffekter och filter och lägga på text på det man laddar upp. 

Appen har ett stort ljudbibliotek med musik och andra ljud som kan användas inom appen. Ljudet är således en stor skillnad mellan andra sociala appar där ljud ofta är sekundärt. 

Utan ljud är TikTok inte mycket att titta på. 

En annan viktig skillnad mellan andra sociala plattformar är att man på TikTok inte visar upp sitt liv och sin vardag i samma utsträckning. Här handlar det mer om spontanitet och att göra roliga och coola saker. Ofta utgår användare från andras material som görs om på olika sätt. Ofta är ljud i fokus. För de som hänger mycket på TikTok blir det en igenkänning i klippen som sprids med mycket interna skämt och referenser som endast den invigda förstår sig på. 

En stor funktion som finns på TikTok är möjligheten att skapa ”duetts”. Denna funktion gör det möjligt för användaren att skapa en ny video, sida vid sida med en befintlig video. Man använder då det ursprungliga ljudet och likheten kan hjälpa en video att trenda. 

Vem är på TikTok? 

Åldersgränsen för TikTok är 13 år, men många av deras användare är yngre än så. Användaren väljer själv om man vill ha ett öppet eller ett privat konto. Den svenska undersökningen Svenskarna och internet visade 2019 att bland svenska ungdomar i åldern 11-19 år så använder 27 procent TikTok varav 9% använder tjänsten dagligen. Samma undersökning visade också att fler flickor än pojkar använder appen. 

Spridningen på TikTok

En grej som gjort TikTok extra populär bland unga är möjligheten att snabbt nå viral spridning. En video kan ganska lätt, jämfört med instagram och facebook åtminstone, trenda och får tusentals eller kanske miljontals visningar. Livslängden är dock ofta kort och en lyckad video innebär inte att man får fler följare eller att ens konto i sig blir särskilt stort. 

Hur använder man appen? 

TikTok fungerar precis som så många andra appar – man scrollar. Man går igenom i huvudsak två olika flöden. Ett flöde som kallas ”För dig”. Här visas en blandning av sådant du följer och sådant appens algoritm har räknat ut att du sannolikt kommer att gilla. Det är här videos kan bli virala och snabbt spridas. Det andra flödet visar endast de användare du ”följer”. 

Användare kan på appen även kommentera inlägg och skicka meddelande till andra användare. Man kan dock själv välja om endast följare ska kunna interagera eller om det ska vara öppet för alla. 

Hur får man då många följare på TikTok?

Det finns tyvärr inget magiskt trick som automatiskt gör att du får följare. Ett klassiskt sätt att växa sin följarskara är att följa andra. Andra saker du kan göra är att svara och kommentera ofta och mycket. Var lyhörd och gör videos som din publik verkar svara på. Följ de senaste trenderna men gör något nytt och fräscht av det så att du blir unik. Var även äkta och våga sticka ut!

TikTok och datainsamling

Självklart samlar TikTok precis som andra sociala nätverk in data om oss som användare. De har tidigare fått kritik för att ha samlat in personuppgifter från barn men de har nu infört mer kontroller för detta. Generellt kan man säg att de inte samlar in mer information än något annat närverk så har du inte varit orolig på Facebook så behöver du sannolikt inte vara det här. 

Jag hoppas detta gav dig svar på vad TikTok är. Innan du stänger av så glöm inte att trycka på prenumerera knappen för notiser när jag släpper ännu mer allmänbildande information.

Källa: TikTok, Wikipedia, Svenskana och internet, Nyteknik.

Mer allmänbildande fakta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *